Kameraer til videoovervågning
Hvad skal man vælge af kameraer til videoovervågning?
Når du skal vælge det ideelle kamera, bør du overveje en række ting. Der er en lang række af kameratyper, og her er nogen af de mest populære:
- Bullet kamera – har navnet fra sin cylinderform. Det er et meget udbredt kamera
- Dome kamera – er mere sikret mod hærværk, da kameraer er placeret i en rund beskyttelseskasse. Dette kamera er også meget udbredt
- Fiskeøje kamera – har en linse med meget vidde, som gør det i stand til at optage hændelser ud fra en række vinkler, herunder 180 og 360 graders panorama synsfelt
- C-Mount kamera – med udskiftelig linse så afstande eller synsfelt ændres
- PTZ (Pan/Tilt/Zoom) kamera – kan give mere fleksibilitet til at ændre synsfelt til optagelser.
- IP-kamera – kan forbindes til netværket. Kan anvendes af både NVR/DVR og til cloud
- High Definition (HD) kamera – kan levere optagelser i højere opløsning. Kan variere fra 720p til 4K og kan understøtte forbedret identifikation af f.eks. objekter, ansigter, nummerplader og personer
- WiFi kamera – kan forbindes trådløst og giver mulighed for fleksibilitet. Vær opmærksom på netværkssikkerhed og på strøm
- License Plate Recognition (LPR) kamera – anvendes med indbygget LPR-teknologi til at identificere køretøjer
De vigtigste overvejelser inden for videoovervågning i cloud
For at få mest muligt ud af din videoovervågning i cloud, skal du først undersøge din internetforbindelse. Er den stabil og har den det nødvendige kapacitet til upload? Det afhænger af antallet af kameraer og deres placering.
For at tilpasse behovet for kameraer, skal en internetforbindelse være af høj kvalitet. Jo flere kameraer, der er behov for, jo bedre skal den være. Det er også muligt at segmentere netværk for at optimere ydeevnen. Med spredningen af 4G/5G kan mange flere steder få adgang til cloud-teknologi.
Opbevaring af optagelser – regler og anbefalinger
Du bør overveje, hvor længe du ønsker at opbevare dine optagelser. Du bør være opmærksom på gældende lovgivning og GDPR-regler, da der er store globale forskelle og krav til oplysning, dokumentation osv.
I Danmark er der reguleret dette i Lov om TV-overvågning, herunder skiltning, medarbejderinformation osv. Samtidig giver GDPR som udgangspunkt lov til opbevaring af optagelser i op til 30 dage.
Hvis der f.eks. følger 7 dages optagelser med i en cloud videoovervågning, skal du tilkøbe ekstra dage, hvis du har behov for det.
Undersøg derfor, om du også kan opbevare optagelser lokalt og få adgang til dem via din videoovervågning i cloud. Det kaldes edge storage.
Hvor meget storage plads har man brug for?
Dette hænger meget tæt sammen med forrige punkt og er lige så vigtigt.
Hvis du ikke ved det, så find data frem om din eksisterende løsning. Her kan du se, hvor meget det optager af storage plads på harddiske, storage enheder m.m.
Med videoovervågning i cloud kan du ofte få forskellige valgmuligheder til opbevaring af optagelser. Og du kan oftest meget nemt udvide kapaciteten, hvis du får brug for det eller har ramt forkert med dit behov.
Behovet for storage afhænger af:
- Hvor mange kameraer der er tilsluttet
- Hvilken opløsning de kører med
- Hvor meget aktivitet der er i billedet set over hele døgnet
- Hvor længe du vil opbevare optagelserne
Integration til andre systemer
Udover udvælgelse af det rette kamera, er det vigtigt at forudse andre behov, som kan kræve integration.
Dette kan være adgangssystemer og andre bygningssystemer. For at undgå eventuelle problemer, bør man derfor planlægge dette før man begynder at bruge cloud-baseret videoovervågning.